Aproape orice firmă sau ONG care este constituită în 2021 trebuie să depună declarația privind beneficiarul real, chiar la înființare. Ca regulă, o firmă sau un ONG trebuie să depună declarația privind beneficiarul real la înființare, alături de celelalte documente necesare pentru constituire, daca printre asociati, actionari sau membri fondatori sunt si persoane juridice, romane sau straine.
Daca asociatii, actionarii unei firme sau membrii fondatori ai unui ONG sunt doar persoane fizice, nu exista obligatia de a depune declaratia privind beneficiarul real.
Termenul de depunere a declarației, pentru acele firme deja existente la momentul introducerii obligației
Firmele care existau, deja, la 21 iulie 2019 (data la care a fost introdusă obligația de depunere a declarației privind beneficiarul real, potrivit Legii nr. 129/2019) trebuie să depună declaratia privind beneficarul, cel tarziu in 90 de zile de la data incetarii starii de alerta, declarata in Romania pe fondul transmiterii COVID 19.
ONG-urile scapă, temporar, de obligația de a depune declarația când se schimbă datele de identificare ale beneficiarului real. OUG nr. 191/2020 a amânat, pentru ONG-uri, termenul până la care trebuie să comunice modificări ale datelor de identificare ale beneficiarului real, până la 90 de zile de la încetarea stării de alertă. .
Nici firmele, dar nici ONG-urile, nu mai sunt nevoite să depună, anual, declarația privind beneficiarul real. Inițial, se dorea ca atât firmele, cât și ONG-urile, să depună, anual, declarația privind beneficiarul real.
La modificarea structurii asociatilor/actionarilor unei societati sau a unui nou membru al unui ONG obligațiile de depunere a declarației de identificare ale beneficiarului real este obligatorie , chiar si pe durata starii de alerta, DOAR DACA NOII ASOCIATI/ACTIONARI SAU MEMBRI FONDATORI SUNT PERSOANE JURIDICE
De cine se da declaratia de beneficiar real?
Declaratia de beneficiar real se va de catre reprezentatul societatii (in speta administratorul societatii) cu privire la asociatii societatii care detin un procent mai mare de 25 % din participatiunea la pierderi si profit.
Ce se intampla daca nu depunem declaratia de beneficiar real?
In cazul, in care nu vom depune declaratia de beneficiar real vom putea fi pasibili de urmatoarele amenda de pana la 10.000 de lei si societatea poate fi dizolvata in cazul, in care nu se depune declaratia de beneficiar real.