Intrebari si raspunsuri

Asociatii pot incheia orice tip de act juridic care nu este interzis de lege, deci si acte de imprumut cu alte persoane juridice. Societatile comerciale au personalitate juridica proprie si pot incheia la randul lor diferite acte juridice, inclusiv acte de imprumut. Nu exista nici un fel de reglementare legala care sa interzica un act de imprumut intre asociati si societate.Creditarea se va face in baza unui contract de imprumut intre asociat(i) si socieate(reprezentata de administrator.(Pentru consultanta si redactarea unui contract de imprumut ne puteti contacta).
Societatea poate sa-se desfasoare activitatile descrise in obiectul principal de activitate, precum si in obiectul secundar de activitate, inscrise in actul constitutiv al societatii, prin:
  • pentru activitatile care nu necesita avize din partea directiei sanitar veterinare, directiei de sanatate publica, inspectiei teritoriale de munca, agentiei de protectia mediului, pompierii, autorizarea se face prin declaratiile pe proprie raspundere, model 2 si 3, formulare puse la dispozitie de registrul comertului, prin care se declara ca activiatile cod CAEN precizate in declaratie se desfasoara cu respectarea legislatiei din punct de vedere al DSV, DSP, ITM, APM.(pentru consultanta si completare declaratie de autorizare a desfasurarii activitatii ne puteti contacta). In baza declaratiei se emite un certifit constatator prin care se precizeza ca activitatile declarate, in baza propriei declaratii, se pot desfasura.
  • pentru activitatile ce necesita avizul directiei sanitar veterinare, directiei de sanatate publica, inspectiei teritoriale de munca, agentiei de protectia mediului, pompierii, este necesara parcugerea etapei d emai sus, iar dupa obtinerea certificatului eliberat de registrul comertului pentru activitatile soicitate la autorizare, se vor obtine si avizele specifice DSV,DSP,ITM,APM, in timpul desfasurarii activitatii sau in prealabil, in functie de specificul activitatii.pentru consultanta si completare declaratie de autorizare a desfasurarii activitatii ne puteti contacta).
In prezent legislatia permite infiintarea in calitate de asociat unic in numar nelimitat.
  • daca societatea va avea activitate la sediul declarat in apartament este nevoie de acordul scris al asociatiei de proprietari si al vecinilor directi, stanga-dreapt, sus-jos
  • daca societatea nu desfasoara activitate la sediu, nu este necesar acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor directi, asociatul/administratorul societatii va da o declaratie in acest sens, care va tine locul acordului de la asociatia de proprietari
Conform Codului Fiscal, taxarea veniturilor lunare obtinute de salariati si de persoanele fizice autorizate (PFA) este difera in anul 2021. Comparand taxarea la un venit lunar brut de 3.000 RON, pentru care se datoreaza atat contributia la pensii (CAS), cat si contributia la sanatate (CASS), precum si impozitul pe venit, totusi una dintre persoane este mai avantajoasa decat cealalta. Taxarea muncii in anul 2021 este in continuare mai avantajoasa la PFA decat pentru un salariat. In mod concret, pentru un venit lunar brut de 3.000 RON, salariatul plateste la stat taxe in valoare de 1.226 lei, iar un PFA plateste taxe in valoare de 1.105 lei. Mai exact:
*

Salariat

PFA (sistem real)

Venit brut lunar

3.000 lei

3.000 lei

Venit net lunar

1.774 lei

1.895 lei

Taxe datorate lunar (CAS, CASS și impozit)

1.226 lei

1.105 lei

Taxe datorate pentru anul 2021 (CAS, CASS si impozit)

14.712 lei

13.260 lei

In anul curent, CAS are o cota de 25%, CASS are o cota de 10%, iar impozitul pe venit are o cota de 10%. Suplimentar, angajatorul datoreaza pentru salariatii proprii si contributia pentru munca, in cota de 2,25%, pe care n-am inclus-o in calculele de mai sus.

Astfel, daca un PFA estimeaza pe 2021 venituri sub 27.600 RON (echivalentul a 12 salarii minime brute de 2.300 de lei), atunci acesta datoreaza doar impozitul pe venit. Plata CAS si CASS este optionala. In cazul in care un PFA care a atins plafonul de venituri mentionat mai sus, atunci se datoreaza inclusiv CAS si CASS, iar acestea sunt platite ca pentru un salariu minim brut de 2.300 de lei, chiar daca acest PFA obtine lunar venituri de 10.000 de lei. Salariatul datoreaza taxele raportate la veniturile brute, fara sa existe o asemenea plafonare. Mai mult decat atat, un PFA isi poate deduce anumite cheltuieli din impozitul pe venit, pe cand salariatii au doar varianta deducerilor personale si, in unele cazuri, exista taxe salariale reduse, cum e cazul celor din constructii sau al persoanelor cu handicap. In concluzie, din punctul de vedere al taxelor datorate pentru veniturile obtinute, in 2021 este mai avantajos sa fii PFA.